Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır.
Bir ürünün coğrafi işareti alabilmesi için şu özellikleri taşıması gerekir:
– Coğrafi sınırları belirli bir alan içinde yer alması
– Bu alana ait özellikler neticesinde meydana gelmiş bir ürün olması
– Bir karakteristik özellik taşıması ve bu karakteristik özelliğin bulunduğu bölge ile ilişkilendirilmiş olması
Orduluların yerli yabancı herkes tarafından en çok sevilen yemeklerinden biri olan Ordu Yağlısı/Ordu Pidesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi Tescil İşareti aldı.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
![](https://celenkhukuk.com.tr/wp-content/uploads/2023/03/8c5f79e0-5766-4652-8411-65ff93cf51c3_pide-min-edited-scaled.jpeg)
Ordu Pidesi / Ordu Yağlısı; özel amaçlı buğday unu, su, tuz ve yaş maya (Saccharomyces cerevisiae) kullanılarak hazırlanan ve genellikle kıymalı, peynirli veya kuşbaşılı iç harç konup pişirilerek Ordu ilinde üretilen yarı açık pidedir. İç harçta, başka bileşenlerin de kullanılması mümkündür. Hamurun hazırlanmasında, hamurun daha tatlı ve daha koyu bir renkte olması isteniyorsa, beyaz şeker kullanılabilir.
Tercihe bağlı olarak; pişirilmeden önce kenarlarına yumurta sürülebilir ve tam pişmeden 1-2 dakika önce ortasına yumurta kırılabilir. Piştikten sonra dışına eritilmiş tereyağı sürülüp servis yapılır. Servis yapılırken genellikle kesilmez ve elle yenir.
Ordu Pidesinin / Ordu Yağlısının pişmemiş haldeki hamur ağırlığı 200 g, uzunluğu 40-50 cm ve eni 10-15 cm, iç harcının ağırlığı ise yaklaşık 100-150 gramdır.
Ordu Pidesinin / Ordu Yağlısının üretiminde kullanılan kıymalı harç orta yağlı kıyma, kuru soğan, tuz ve tereyağı; peynirli harç beyaz peynir / kaşar peyniri ve tereyağı; kuşbaşılı harç ise yağsız kuşbaşı et, domates, yeşilbiber, sarımsak, tuz, karabiber-pul biber karışımı ve tereyağı bileşenlerinden oluşur.
Ordu Pidesi / Ordu Yağlısı, genellikle gürgen ve meşe odunları kullanılarak yakılan taş fırınlarda pişirilir.
Ordu Pidesinin / Ordu Yağlısının hamuru; hamurun hazırlanması ve bezelere bölünmesi olmak üzere iki kere mayalandırılır.
Ordu Pidesinin / Ordu Yağlısının geçmişi eskiye dayanır. Ordu ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Özellikle pazar kahvaltılarında yer alır. Coğrafi sınırda, evlerde hazırlanan iç harcın fırınlara götürülerek Ordu Pidesi / Ordu Yağlısı yaptırılması geleneği de mevcuttur. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Ayrıca Ordu yağlısının yanı sıra Ordu ilinde bulunan diğer coğrafi işaretli ürünler ise şunlardır;
ORDU FINDIKLI BURMA TATLISI, GÜRGENTEPE ÇOBAN FASULYESİ, MESUDİYE KURU EKMEĞİ, ORDU MELOCAN KAVURMASI, ORDU GALDİRİK KAVURMASI, ORDU SAKARCA MIHLAMASI, ORDU TAFLAN TURŞUSU, YALIKÖY KÖFTESİ, ORDU TOSTU, AKKUŞ ŞEKER FASULYESİ, ORDU PERŞEMBE CEVİZ HELVASI, KABATAŞ HELVASI, ORDU KİVİSİ, ORDU YAYLA PANCARI TURŞUSU